Til hovedinnhold

Belysning på kontor

For å skape et produktivt og effektivt arbeidsmiljø på kontoret, er det viktig med riktig belysning. Belysning kan påvirke både helse og trivsel hos ansatte, så det er avgjørende å velge monteringsmetoder som sikrer komfort og optimal ytelse.

Tips for hva som er viktig å tenke på:

  1. Lyskilder: det finnes flere typer lyskilder, inkludert LED, halogen, fluorescerende og glødelamper. Den løsningen som er mest energieffektiv og derfor også kostnadseffektiv er vanligvis LED. I tillegg til at LED gjerne har lengre levetid og bedre kvalitet på lyset.

  2. Lysstyrke: for å fremme konsentrasjon og produktivitet krever kontorer generelt høyere lysstyrke enn boliger. Belysning i de vanlige oppholdsrom i en bolig anbefales å ligge på 100-300 lux. I arbeidsrom slik som kontorer derimot, skal det være opp mot 500 lux, særlig over arbeidsstasjonene.

  3. Plassering: hvor i rommet lyskildene er montert, kan påvirke komforten og effektiviteten av arbeidet. For å sikre jevn belysning bør lyskilder plasseres jevnt rundt om i rommet. De bør ikke skape refleksjoner på skjermer eller blending som forstyrrer synet. Omgivelsene bør også vurderes. Lyskilder som er montert i områder hvor det er mye sollys, kan også forårsake blending.

  4. Dimming: for å kunne tilpasse lysstyrken til ulike aktiviteter og oppgaver, kan det være nyttig med dimming av lyskilder. Justering av lysnivåene basert på behov og omgivelser, kan bidra til å redusere utmattelse, hodepine og slitne øyne.

  5. Energisparing: en viktig faktor når en skal velge belysning til kontoret er energisparing. Den mest energieffektive løsningen er vanligvis LED-lys. De bruker mindre strøm og har som oftest lengre levetid en andre lyskilder. For å redusere strømforbruket ytterligere, kan en i tillegg benytte seg av dagslyssensorer, tidsur og tillegg av bevegelsessensorer.

Få hjelp med belysning på kontor

Våre elektrikere har god erfaring og kunnskap når det kommer til belysning på arbeidsplassen, og vil kunne bistå med konkrete råd, og montering for best mulig løsning for deres kontor.

Kontakt oss